Hírfolyam használata

Miért jó a hírfolyam? Mert nem kell minden nap bejárnunk az összes olyan oldalt amin számunkra hasznos hír jelenhet meg, elég egy programot megnyitni ami megteszi ezt helyettünk. Úgy lehet a legegyszerűbben elképzelni, mintha e-mailben kapnánk értesítést arról, hogy új jír került kiírásra az adott oldalon.

A program

Először kell egy program, ami bejárja helyettünk a kiválasztott oldalakat. Aki ért angolul, és jól tudja kezelni a számítógépet, annak ajánlom a FeedDemon letöltését.

Aki nem annyira biztos magában, az használjon Mozilla Thunderbird-et, amit itt tud letöltheteni. Ha nem a legfrissebb 3.1-es verziónk van, akkor is érdemes frissíteni. A hírfolyam kezelésen kívül a Thunderbird lehetővé teszi több e-mail postafiókhoz való kapcsolódást, így ha 4-5 e-mail címe van, nem kell azokat sem végigjárni, mert egy helyen lesz minden. Ehhez segítség itt található.

Hírfolyam beállítása

Ha már sikerült letölteni és telepíteni a Thunderbird-et, akkor a következő lépéseket kell tenni, hogy feliratkozhasson egy hírfolyamra:

Feliratkozás egy hírfolyamra

Thunderbird régebbi verzióinál nem a más postafiók, hanem a postafiók opciót kell választani.

Feliratkozás egy hírfolyamra Feliratkozás egy hírfolyamra Feliratkozás egy hírfolyamra

Ezzel elkészítettünk egy dobozt, ahova érkezni fognak a hírek. Ezeket a lépéseket nem kell minden alkalommal elvégeznünk ha fel akarunk iratkozni egy hírfolyamra, elég csak akkor, ha külön csoportba szeretnénk gyűjteni a híreket a Dunaszekcsői Könyvtár és a Dunaszekcsői Általános Iskola oldaláról.

Feliratkozás egy hírfolyamra

Ha megcsináltuk a dobozt amibe várjuk a híreket, akkor meg kell adni azokat a címeket, amiket követni kell. FONTOS, hogy ez a cím nem egyezik meg az oldal címével! Általában az oldal alján, vagy a tetején jelenítik meg rövid megnevezésésvel: RSS. Szinte mindig található mellette egy ikon, aminek segítségével könnyen megtalálható, ez pedig a következő:

Feliratkozás egy hírfolyamra

Rengeteg változata van, de a narancssárga szín és a negyed kör általában benne van. Ha megtaláltuk az oldalon, akkor kattintsunk rá jobb gombbal, majd válasszuk a Hivatkozás címének másolását. Ezután a következő lépések szükségesek:

Feliratkozás egy hírfolyamra Feliratkozás egy hírfolyamra

A hírforrás URL-je helyére illeszük be a kimásolt címet, ami az iskola esetében http://feeds.feedburner.com/szekcsoiskola míg a könyvtárnál http://feeds.feedburner.com/szekcsokonyvtar

Feliratkozás egy hírfolyamra Feliratkozás egy hírfolyamra

Kész vagyunk! Első alkalommal több hírt is letölthet a program, ám a továbbiakban csak a legfrissebbekről értesít.

Utoljára csak annyit fűznék hozzá, hogy aki teheti ne Internet Explorert használjon, hanem Firefoxot vagy Chrome-ot, mert sokkal szebben jelenítik meg az oldalakt és kényelmesebb velük az internetezés.